Loading...

Gelegen in een geothermisch park, een Unesco-erfgoed, bevindt zich de Blue Lagoon. De Blue Lagoon is een van de meest populaire attracties van IJsland. Het bestaat uit een reeks zwembaden vol met zeewater, dat bijzonder rijk is aan mineralen zoals silicium en zwavel. Deze zwembaden worden verwarmd door de geothermische centra die over het hele land verspreid zijn.

Het oorspronkelijke Blue Lagoon project, samen met het eerste Silica hotel en zijn restaurant, werd gecreëerd door Sigríður Sigþórsdóttir, de oprichter van het Basalt Architectenbureau. Dit bureau werkte onlangs samen met Design Group Italia om de bouwwerkzaamheden van The Retreat Spa, dat in 2014 van start is gegaan, af te ronden.

Het ontwerp van dit nieuwe gebied benadrukt de natuurlijke elementen rond de Blue Lagoon en minimaliseert de impact van het gebouw op het omringende landschap door deze architectonische structuur binnen enkele vulkanische scheuren op een harmonieuze manier te plaatsen.

Een hoge mate van flexibiliteit kenmerkt dit project om het plan aan te passen aan mogelijke, onvoorziene ontdekkingen tijdens de graafwerkzaamheden. De structuur vertoont namelijk enkele natuurlijke elementen die ingebed zijn als waren het enkele typische landschapskenmerken.
De gebruikte materialen voor dit project zijn gekozen op basis van de kleuren en het uitzicht van het landschap: ruw stucwerk, hout en lava.
De overheersende betonstructuur omvat enkele geprefabriceerde en op maat gemaakte elementen. Het buitenste beton is behandeld om wanden te creëren met verschillende patronen en tinten die silicium-wit en gestold lava-grijs oproepen. De gevel en de glazen ramen van de kamers tegenover de spa-zone zijn daarentegen donkergrijs geschilderd en vertonen enkele gaten die doen denken aan het oppervlak van stollingsgesteenten.

De 62 suites zijn door B&B Italia ingericht in een minimalistische stijl, met grote heldere glazen ramen die een spectaculair uitzicht bieden op de lagune of op de uitgestrekte vlakten van de mossige rotsen.

Lava is ook binnenin gebruikt, om oppervlakken en objecten te creëren die geschikt zijn voor de omgeving. Dit geldt bijvoorbeeld voor het tafelblad van de receptie en de werktafel van de chef-kok in het nieuwe Moss restaurant. De wijnkelder van het restaurant is afgeleid van de prominente, van onderaf verlichte rotswanden, die samen met de hangende kroonluchters een rustige en betoverende sfeer creëren.