Wat is microcement? Wat is een microcementvloer? Wat is het verschil tussen een microcementvloer en een harsvloer? Op het eerste gezicht lijken ze erg op elkaar, beide naadloos, maar in werkelijkheid zijn het twee heel verschillende coatings:
– De harsvloer heeft een epoxybasis met thermohardende polymeren, het heeft een glanzend effect en er kan na verloop van tijd vergeling optreden.
– De betonnen vloer en de microcementcoatings hebben een cementbasis en worden gekenmerkt door een hogere tactiliteit en een natuurlijker effect; het microcement is geen hars, daarom is het niet onderhevig aan bubbels of vergeling. Deze cementcoating kan niet alleen de vloer bedekken, zoals de harscoating, maar ook elk verticaal oppervlak, plafonds en vele andere elementen.
Wat zijn betonvloeren?
Een betonnen vloer (microcement) is een naadloze vloer gemaakt van een vloeibaar polymeer en een bepaalde cementmix. Microcement verscheen voor het eerst in de Verenigde Staten, toen sommige oude fabrieken werden getransformeerd tot moderne lofts en de microcementvloer was gekozen om dat typische industriële betoneffect te behouden. Het is later gekozen door een aantal geweldige mode- en sportmerken om hun winkels te bedekken, dankzij zijn kwaliteiten van extreme weerstand en zijn grote duurzaamheid. Tegenwoordig wordt microcement vaak ook thuis gebruikt, omdat het naadloze oppervlakken mogelijk maakt en met een dikte van slechts 3 mm op verschillende materialen kan worden aangebracht; het kan worden gebruikt om de vloer of muur te coaten, maar ook voor ongebruikelijke toepassingen:
– Muren in gipsplaten of metselwerk
– Trappen
– Badkuipen en douchecabines
– Meubilair
– Open haarden
– Aanrechten
– Tafels en andere meubels
Wat zijn harsvloeren?
Harsen voor vloeren identificeren meestal die vloeren die men kan verkrijgen door het gebruik van zelfnivellerende harsen en werden aanvankelijk gebruikt om de oppervlakken van fabrieken en chemische laboratoria, voedselindustrieën, koelhuizen en slagerijen te beschermen. Hoewel het meer geschikt is voor de industriële sector, heeft epoxyhars zich tegenwoordig verspreid naar de residentiële sector dankzij zijn vermogen om naadloze oppervlakken te creëren. In tegenstelling tot de microcementcoating heeft het een glanzende, plastic look, een lagere weerstand tegen slijtage en heeft het de neiging om na verloop van tijd geel te worden.
Verschillen en overeenkomsten tussen beton- en harsvloeren
Op het eerste gezicht lijken de microcement- en harsvloer erg op elkaar te lijken, maar in werkelijkheid zijn het heel verschillende vloerbedekkingen. Het eindresultaat vertegenwoordigt het belangrijkste verschil. De harsvloer geeft een glanzend maar plastisch effect heeft, terwijl de microcementvloer een natuurlijke en voelbare uitstraling geeft, met een aangenaam betoneffect. Het betoneffect van microcement mag niet onderschat worden. Omdat dit materiaal kan worden gepersonaliseerd in kleur en effect, zal het eindresultaat het klassieke grijs overtreffen en unieke en moderne oppervlakken creëren.
Afgezien van het grote verschil in het eindresultaat zijn de voordelen van een betonnen vloer ten opzichte van een harsvloer de volgende:
– De kleur van het microcement verandert in de loop van de tijd niet en wordt daarom niet geel.
– Microcement kan vloeren, muren, plafonds en vele andere elementen bedekken.
– De hars is een kunststof element en wordt voornamelijk geproduceerd uit de verwerking van ruwe olie.
In beide gevallen gaat het echter om decoratieve vloerbedekkingen die enkele gemeenschappelijke kenmerken hebben, zoals:
– Het zijn beide naadloze moderne vloeren met een continu effect
– Het zijn coatings met een lage dikte (slechts enkele millimeters)
– Ze zijn persoonlijk aanpasbaar in kleur en effect (op verschillende manieren)
– Ze zijn weersbestendig (door het gebruik van specifieke beschermingsbehandelingen)
– Ze kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt
Laten we de gemeenschappelijke kenmerken en de belangrijkste verschillen tussen deze twee verfijnde moderne coatings in detail bekijken:
Microcement wordt na verloop van tijd niet geel
Een van de grootste problemen met harsvloeren is de vergeling die na verloop van tijd optreedt door de beperkte weerstand tegen UV-stralen en zonlicht. Er zijn behandelingen die deze verandering vertragen, maar deze lossen het probleem niet volledig op. Als iemand besluit om een harsvloer te installeren, moeten ze zich ervan bewust zijn dat ze te maken krijgen met het ongemak van een vergeelde, anti-esthetische vloer.
Met het microcement (Ideal Work’s Microtopping®) is het in plaats daarvan mogelijk om vloeren en coatings te creëren met een hoge weerstand tegen UV-stralen en dankzij enkele speciale beschermende behandelingen zullen deze oppervlakken na verloop van tijd niet vergelen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van harsoppervlakken, omdat op deze manier een zeer lichte kleur kan worden gekozen zonder het risico dat deze na verloop van tijd geel wordt. Constante blootstelling aan zonlicht of maanlicht kan bij microcement, net als bij alle andere soorten materialen (bijvoorbeeld autolakken), leiden tot een lichte kleurverandering, die niet als een gebrek in het materiaal kan worden beschouwd.
Microcement voor vloeren en nog veel meer
Microcement, of Microtopping® decoratief microcement, maakt het mogelijk om zowel horizontale als verticale oppervlakken met een dikte van slechts 3 mm te bedekken. Dit maakt het perfect voor interne renovaties, omdat hiermee een vloer snel kan worden hersteld zonder het oude oppervlak te verwijderen, of deze nu van beton, zelfnivellerend, keramisch of hout is gemaakt. De grote verwerkbaarheid en de hoge hechting op de ondergrond maken het mogelijk om het decoratief beton op een breed scala materialen aan te brengen, niet alleen om vloeren en wanden af te dekken, maar ook voor ongebruikelijke oppervlakken, zoals:
– Muren in gipsplaten of metselwerk
– Trappen
– Badkuipen en douchecabines
– Open haarden
– Aanrechten
– Tafels en andere meubels
In vergelijking met harscoatings is microcement extreem veelzijdig en kan het daarom worden gebruikt om alles te bedekken, niet alleen de vloer zoals in het geval van epoxyhars. Hierdoor is het mogelijk om het hele pand in dezelfde stijl in te richten.
De materialen waarvan de twee coatings zijn gemaakt
Beide worden vaak gekozen om het interieur te vernieuwen: Harsen en microcement verschillen echter sterk in samenstelling. De harsvloeren zijn gemaakt van epoxyhars, dat voornamelijk afkomstig is van de verwerking van aardolie, daarom is het een kunststof. De betonnen vloer bestaat uit een cementmix met een klein percentage polymeren die de ductiliteit en prestaties verbetert. Het resultaat is een tactiel en fluweelachtig betoneffect.
Bestendigheid tegen weersomstandigheden en UV-straling
De microcement Microtopping® betonvloer biedt een goede bescherming tegen het binnendringen van water, weersinvloeden, strooizout en UV-stralen. Om deze reden is de microcementvloer niet alleen geschikt voor binnen, maar ook voor buiten, denk aan:
– Terrassen
– Voetpaden
– Patio’s
– Muren en gevels
Vloeren in epoxyhars zijn, indien behandeld met bepaalde beschermingen, ook bestand tegen weersomstandigheden, maar ze lijden schade als gevolg van zonlicht en UV-stralen, met een dienovereenkomstig vergelingproces.
Naadloze en doorlopende vloeren
De microcementvloeren en de harsvloeren zorgen voor een doorlopend en voegloos oppervlak. Deze oppervlakken zijn niet alleen mooi, ze geven de ruimte ook een grotere uitstraling en zijn snel en gemakkelijk te onderhouden. Terwijl de epoxyhars alleen de vloer kan bedekken, maakt de Microtopping® microcementvloer het mogelijk om een continue uitstraling te geven aan hele ruimtes, omdat dit materiaal ook kan worden toegepast op muren en elk oppervlak, zoals: de badkamer, keukenbladen, aanrechten, open haarden, enz.
Het is niet nodig om de oude vloeren te verwijderen om een doorlopend oppervlak in het huis te verkrijgen. Het microcement en de hars zijn naadloze vloeren, wat betekent dat de bestaande vloeren niet bewerkt of verwijderd hoeven te worden om speciale voegen in het huis aan te brengen.
Personaliseren van kleuren, effecten en nuances
Met een betonnen vloer kan men meerdere combinaties van kleuren en effecten verkrijgen, die allemaal aanpasbaar zijn in de tint en intensiteit van kleur. Dit is mogelijk dankzij de handgemaakte applicatie door de geautoriseerde applicators van Ideal Work®.
Daarom is elke Ideal Work®-vloer uniek; bovendien kan de vloer op een handgemaakte manier worden aangebracht en kan zo het eindresultaat vlak voor de plaatsing worden gewijzigd in kleur en kleurintensiteit.
Het is bekend dat hars ook in vele kleuren verkrijgbaar is, maar de mogelijkheden met microcement zijn eindeloos voor alle oppervlakken, zowel op de vloer als op de muur. Van wit tot verschillende grijstinten, van talrijke tinten bruin en rood tot felle kleuren zoals hemelsblauw, aquamarijn, lavendel en nog veel meer. Het is ook mogelijk om een ruwe vloer met betoneffect te creëren, maar ook een houteffect, een semi-matte of een vloer met glanseffect zijn mogelijk; de mogelijke combinaties zijn oneindig en ambachtelijk.
Ontdek de kleuren van Ideal Work microcement en kies je persoonlijke kleur!
Praktische toepassingen van microcement
Microcement is een ideale oplossing voor het bedekken van bijna elk oppervlak, zowel verticaal als horizontaal. Hieronder laten we aan de hand van vier projecten van Ideal Work zien dat het mogelijk is om wanden en vloeren in woningen te bekleden, van de keuken tot de badkamer, Ikea houten keukens, aanrechtbladen, tafels, meubels en nog veel meer:
Renoveer de vloer en muren van je huis met microcement
Een warm minimalisme, geometrieën en combinaties van wit en grijs voor een huis met een essentiële stijl waarbij de microcementcoating Microtopping® van Ideal Work® is gekozen voor de muren van de keuken, de trappen, de badkamers en de vloer van de kelder.
Badkamer coaten zonder de oude oppervlakken te slopen
In een paar weken van een traditionele badkamer naar een moderne badkamer en zonder sloop: Dit is mogelijk gemaakt met Microtopping® Ideal Work® microcementcoating, in de kleur Smoke Grey, op het gehele oppervlak.
Keuken bedekt met microcement
Geef de keuken een nieuwe look: dit was de wens van een jong echtpaar, door hun Ikea-keukenaanrecht aan te passen met een neutrale grijze microcementcoating, bestand tegen hoge temperaturen en daarom ideaal om hun houten keuken mee te bedekken en het zo uniek te maken.
Ontdek het project!
Showroom bedekt met microcement
Moderne elegantie in de Schüco showroom in Roemenië, waar de Microtopping® microcementvloeren in zilvergrijs de wanden en de tafel in de vergaderzaal bedekken en zo de ruimte met een uiterst moderne esthetiek verrijken.