Een goede indeling van de binnenruimtes in een huis is een cruciaal aspect bij het ontwerpen van het interieur, dat in de eerste plaats begint bij het architectonische project, in geval van nieuwbouw, of dat in geval van latere renovatie, de eerste uitgangspunten van de architectonische opzet gaat verbeteren of aanpassen. De juiste verdeling en indeling van de ruimtes kan namelijk het verschil maken tussen een echt leefbare, gezellige, sfeervolle en functionele totaalomgeving, en een omgeving die dat helemaal niet is of die dat beslist nog meer zou kunnen zijn. In dit artikel zullen we ingaan op wat er wordt bedoeld met indeling en verdeling van de binnenruimtes van een huis en opdeling van de verschillende zones in elke specifieke ruimte om de ruimte zo goed mogelijk te typeren op basis van de specifieke functie en de behoeften die daaraan gerelateerd zijn (ga om meer te weten te komen over dit onderwerp naar ons artikel “Functionaliteit van de ruimtes”). Op elk van deze twee actiegebieden zullen we gaan bekijken wat de belangrijkste criteria zijn waarmee rekening gehouden moet worden om een woondimensie te creëren die echt gericht is op het welzijn van degenen die er wonen.
Verdeling van de binnenruimtes in een huis
Met verdeling van de binnenruimtes wordt de indeling binnenshuis bedoeld, dat wil zeggen de algemene verdeling van de kamers in een huis of een appartement. Deze ontwerpfase is van fundamenteel belang om een harmonieuze stroom tussen de verschillende ruimtes te garanderen, om een gemakkelijke overgang van de ene naar de andere ruimte mogelijk te maken en een goede verbinding of, het tegenovergestelde, de juiste scheiding ertussen te creëren, al naargelang de ruimtes die als uitgangspunt genomen worden. Bovendien is het bij de verdeling van het interieur van de woonruimtes belangrijk om een routing te creëren die zo rationeel, rechtlijnig en praktisch mogelijk is ten opzichte van het beoogde gebruik van elke kamer en vooral gerelateerd aan de dagelijkse handelingen om het huis te verlaten en weer thuis te komen, naar buiten en naar binnen toe dus. Hier volgen daarom enkele belangrijke criteria waar bij het verdelen van de binnenruimtes rekening mee gehouden moet worden:
1. Functionaliteit
De eerste stap bij het verdelen van de binnenruimtes is het bepalen van de belangrijkste functies die het huis moet vervullen. Om de maaltijden makkelijker op te dienen, kan de keuken bijvoorbeeld het beste in de buurt van de woonkamer of de eetkamer worden geplaatst. De slaapkamers kunnen het beste gescheiden worden van de ruimtes waar veel loopverkeer is om privacy en rust te garanderen.
2. Flow en verbinding
De flow is een erg belangrijk aspect bij de indeling van de binnenruimtes in een huis. De belangrijkste gedeelten van een huis moeten op een logische manier met elkaar verbonden zijn, waarbij smalle of onbegaanbare gangen en te grote en daardoor verspilde ruimtes vermeden moeten worden. De verbinding tussen de kamers moet makkelijk zijn en tegelijkertijd ook een perfecte scheiding garanderen op de plekken in huis waar dit nodig is.
3.Daglicht en uitzicht
Bij de verdeling van de ruimtes moet er zoveel mogelijk gebruik gemaakt worden daglicht en moet er maximaal zicht naar buiten zijn. Door de gemeenschappelijke leefruimtes zo in te delen dat de bewoners maximaal profijt hebben van zonlicht en een prettig uitzicht, wordt de woonkwaliteit aanzienlijk verbeterd.
4. Privacy
Bij de slaapkamers en de badkamers komt het erop aan om meer aandacht te besteden aan de privacy. Bij het indelen van de ruimtes is het verstandig om ervoor te zorgen dat deze kamers over de juiste geluids- en visuele afzondering beschikken ten opzichte van de andere kamers, maar dat niet alleen: ook ten opzichte van de buitensituatie rondom ons huis.
Opdeling van de gebruikszones in de kamers
Nadat de algemene verdeling van de ruimtes is gepland, is het tijd om te focussen op de opdeling van de zones in de kamers. Het gaat hierbij om de opstelling van meubels, scheidingswanden en decoratieve elementen in elke kamer. Ja, omdat elke kamer naast de belangrijkste gebruiksfunctie ook andere specifieke gebruiksdoeleinden heeft, vooral in het kader van moderne omgevingen die vandaag de dag vloeiender en veelzijdiger zijn, zoals een open space setting. Hier is elke hoek gewijd aan een bepaald gebruik en soms “transformeerbaar”, zoals een knusse leeshoek met een fauteuil en een staande lamp in de woonkamer, die samen met de bank kan worden omgevormd tot een extra plek om bij elkaar te zijn voor een gezellige avond onder vrienden. Dit zijn dus in principe de drie vuistregels voor de manier waarop met de ruimtes in de afzonderlijke kamers omgegaan kan worden:
1. Flexibiliteit:
De eisen van de bewoners veranderen na verloop van tijd. Daarom is het van essentieel belang dat de indeling van de ruimtes in de kamers flexibel is. Door uitschuifbaar en veelzijdig meubilair te gebruiken en scheidingen te creëren met het meubilair zelf of met decoratieve panelen, kunnen de kamers aan de verschillende eisen aangepast worden.
2 Planning:
Het opdelen van de ruimtes moet zo opgevat worden dat het oppervlak waar de voorwerpen neergezet worden maximaal wordt benut en zo goed mogelijk rationeel wordt gepland. Goed ontworpen kasten, planken en meubels, waardoor de ruimte op maat optimaal benut kan worden, helpen de ruimte ordelijk en leefbaar te houden.
3. Functionaliteit:
Elke kamer heeft een specifieke hoofdrol en andere facetten die een bijrol spelen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ruimte over het algemeen in de meest geschikte omstandigheden verkeert om zijn belangrijkste functie te vervullen, maar dat er tegelijkertijd ook zones zijn om andere dingen te doen. Kokkerellen, gezellig bij elkaar zijn en relaxen in een wat rustigere sfeer kunnen met elkaar gecombineerd worden in dezelfde ruimte, zolang er maar een plek is die daarvoor bestemd is en alles wat je nodig hebt!