Loading...

De wereld die we waarnemen is gekleurd, te beginnen bij het landschap en de natuurelementen, waaruit we in feite de pigmenten hebben gehaald om ook onze maaksels en onze creaties kleur te geven.

 

Achter elke kleur schuilt een referentie aan de natuur en daarom kan het niet anders dan dat er een duidelijk merkbare verbinding bestaat tussen dat element en het gevoel dat een bepaalde kleurtint op ons kan overbrengen. Bovendien zijn kleuren, zoals John Gage suggereert in zijn “Color and Meaning: Art, Science and Symbolism” uit 1999, door de menselijke geschiedenis heen in verband gebracht met ideeën en ervaringen, waardoor ze diepgewortelde, krachtige en gedeelde culturele symbolen zijn geworden en een zekere invloed op het denken en de emoties hebben (op dit punt verwijzen we ook naar ons artikel “Kleurentrends in het interieurontwerp na de pandemie). Hieraan worden persoonlijke ervaringen toegevoegd, waarin volgens verschillende onderzoeken in de cognitieve neurowetenschappen kleur een belangrijke plaats inneemt bij het in kaart brengen van herinneringen en achterblijvende indrukken, om nieuwe betekenissen en emotionele associaties te vinden.

 

Kortom, kleuren hebben een diepgaande invloed op onze stemming, zozeer zelfs dat ze onze gedachten en ons gedrag beïnvloeden. Daarom speelt het gebruik van kleuren in binnenruimtes, waar we het grootste deel van ons dagelijkse leven doorbrengen, een essentiële rol, zoals de beroemde Britse interieurontwerpster Tricia Guild ook uitlegt: met het verwerken van kleur in het interieurontwerp kunnen we spreken van psychologie van de ruimtes.

 

In dit artikel zullen we ontdekken hoe kleurentherapie en Feng Shui in deze discussie passen en zullen we zien wat de indicatieve psychotherapeutische eigenschappen van de belangrijkste kleurlijnen zijn.

 

Kleurentherapie en Feng Shui

Voor wat betreft kleuren en psychologie met betrekking tot het gebruik van kleur in de ruimtes, in een therapeutische en gunstige vorm, hebben sommige disciplines zich uitgedrukt, waaronder kleurentherapie en de oude wijsheid Feng Shui.

Kleurentherapie is een discipline die kleuren gebruikt als therapeutisch hulpmiddel, in de overtuiging, zoals verwoord door experts, waaronder Faber Birren in zijn essay “Color Psychology and Color Therapy” (1950), dat bepaalde kleuren, toegepast op ruimtes, het welzijn van de bewoners beïnvloeden. Het uitgekiende gebruik van kleurtinten in de binnenhuissfeer, op basis van de specifieke eisen van de persoon, kan de kwaliteit van het leven aanzienlijk verbeteren.

 

En Feng Shui, een oude Chinese kunst en wetenschap die al duizenden jaren lang wordt beoefend en die gebaseerd is op het harmoniseren van de vitale energie binnen in de ruimtes, schaart zich ook aan deze kant. Een architectonische psychologie waarbij kleur een kernelement is, omdat het de energiebalans beïnvloedt, geassocieerd met de 5 natuurelementen en één hoofdrichting. Binnen de aan Feng Shui gerelateerde theorieën kunnen kleuren namelijk de harmonie en de positiviteit van een ruimte verbeteren.

 

 

Kleuren en psychologie van de ruimtes voor het huis

Uitgaande van de “Kleurentheorie” van Goethe hebben talloze medische experts en wetenschappers zich verdiept in het onderwerp kleuren en psychologie, zoals Dinshah P. Ghadiali, Theo Gimbel en Fabrizio Panattoni. Het is daarom nuttig om enkele basisinzichten te krijgen om te beslissen hoe we ons moeten gedragen voor wat betreft het interieur van ons huis, wat de ruimte is waar we leven en waar we de meeste van onze dagelijkse bezigheden verrichten. Ja, want afgezien van de aangename esthetische en smaakvolle uitstraling kunnen kleuren een uitstekend middel zijn om onze stemming op onze kamers over te brengen. Laten we eens gaan kijken naar de kenmerken van de belangrijkste kleuren:

 

Rood

Rood is een stimulerende kleur die emoties oproept. Rood staat voor liefde, hartstocht en energie. In de ruimtes kan de kleur rood een intense en warme sfeer creëren. Overmatig gebruik van deze kleur kan echter leiden tot een gevoel van stress of rusteloosheid. Deze kleur is ideaal voor de eetkamer of plekken waar je wilt aansporen tot gezellig samenzijn en bedrijvigheid.

 

Oranje

Oranje is een levendige kleur die vreugde en levenslust oproept. Deze kleur staat erom bekend dat het de creativiteit en het enthousiasme aanwakkert. Deze kleur is ideaal voor ruimtes waar je een sfeer van positiviteit wilt bevorderen, zoals speelkamers of kunstkamers. Oranje kan echter ook overheersend zijn als er teveel van wordt gebruikt, dus het is belangrijk om het in balans te brengen met neutralere tinten.

 

Geel

Geel is een kleur die geassocieerd wordt met geluk, optimisme en zonlicht. Het is een kleur die energie en levendigheid aan de ruimtes kan geven. Het is perfect voor ruimtes waar je de concentratie en creativiteit wilt bevorderen, zoals studeer- en werkkamers of kantoren. Te veel geel gebruiken kan echter prikkelbaarheid in de hand werken, dus het is belangrijk om het gebruik van deze kleur op een evenwichtige manier te doseren.

 

 

  • Groen

Groen is de kleur van de natuur en rust. Deze kleur roept een gevoel van balans en harmonie op en staat erom bekend dat het een stressverminderende uitwerking heeft. Het is een uitstekende kleurkeuze voor ruimtes waar je de kalmte en rust wilt bevorderen en even tot jezelf wilt komen, zoals slaapkamers of plekken om te relaxen. Groen kan ook worden gebruikt in meditatie- of yogaruimtes om de verbinding met de natuur te bevorderen.

 

 

    • Blauw

      Blauw is de kleur van rust, vrede en diepgang. Van blauw is bekend dat het de stress vermindert en de concentratie bevordert. Dit is een uitstekende kleurkeuze voor slaapkamers, badkamers en ruimtes die je wilt gebruiken om na te denken en te ontspannen. Blauw kan ook gebruikt worden op kantoor om de productiviteit te verhogen en helderder te kunnen denken. 

       

      Paars

Paars is een kleur die staat voor spiritualiteit, mysterie en wijsheid. Dit is een interessante kleurkeuze voor de woonkamer of kamers die bestemd zijn voor recreatieactiviteiten om de gesprekken en inspiratie te stimuleren. Het is echter essentieel om het met zorg te gebruiken, omdat overmatig gebruik ervan als opdringerig ervaren kan worden.