Loading...

De keuze van de vloer is een kernelement binnen het interieurontwerp, omdat hierdoor de perceptie van de ruimte en de lichtinval aanzienlijk beïnvloed kan worden. Een ruimte met de juiste lichtinval oogt niet alleen uitnodigender en groter, maar kan ook het welzijn en de productiviteit van de mensen die er wonen verbeteren. 

1. Het belang van de kleur

De kleur van de vloer is een van de belangrijkste factoren om de lichtinval in een ruimte te vergroten.

a. Lichte en neutrale kleuren

Lichte kleuren, zoals wit, beige, lichtgrijs en crème, weerkaatsen het licht beter dan donkere kleuren. Deze kleuren helpen om het natuurlijke licht en kunstlicht in de hele kamer te verspreiden, waardoor een licht en luchtig effect ontstaat. In deze tinten gekleurde cementgebonden of betonvloeren, kunnen een donkere en krappe ruimte omvormen tot een lichte en uitnodigende ruimte.

b. Kleureffecten

Behalve lichte kleuren kan ook de toepassing van vloeren met kleureffecten die de lichtinval versterken in overweging genomen worden. Door vloeren met nuances en patronen waarin metallic of parelmoerkleuren zijn verwerkt, kunnen bijvoorbeeld intrigerende en dynamische lichtreflecties gecreëerd worden.

2. Afwerkingen en oppervlaktebehandelingen

De afwerking van de vloer speelt een cruciale rol bij het weerkaatsen van het licht.

a. Polijstbehandeling van beton

Een van de meest effectieve opties om de lichtinval te vergroten is het beton polijsten. Gepolijst beton heeft een weerkaatsend oppervlak dat het licht vangt en gelijkmatig verspreidt. Dit soort vloeren zorgen niet alleen voor meer licht maar geven ook een moderne en verfijnde uitstraling.

b. Weerkaatsende oppervlaktebehandelingen

Het gebruik van sealers en oppervlaktebehandelingen die een hoogglanzend of een matglanzend effect creëren, kan ook de weerkaatsing van het licht helpen verbeteren. Deze behandelingen komen vooral goed van pas voor cementgebonden vloeren en sierbetonvloeren.

3. Textuur en ontwerp

Ook de textuur en het ontwerp van de vloer beïnvloeden de perceptie van de lichtinval.

a. Gladde en gelijkmatige oppervlakken

Gladde oppervlakken en oppervlakken zonder zichtbare naden weerkaatsen meer licht ten opzichte van ruwe of onregelmatige oppervlakken. Door te kiezen voor een gladde cementgebonden vloer of een sierbetonvloer met een gelijkmatige afwerking kan de lichtinval in een ruimte aanzienlijk toenemen.

b. Geometrische patronen en motieven

Geometrische patronen en motieven op de vloer kunnen een spel van licht en schaduw creëren dat, als dit goed ontworpen wordt, helpt om het licht effectiever te weerkaatsen. Een sierbetonvloer met inzetten van glas of metaal kan bijvoorbeeld een vleugje licht en dynamiek toevoegen.

4. De natuurlijke lichtinval maximaliseren

a. Grote en strategisch geplaatste ramen

Om het effect van de vloerkeuze optimaal uit te buiten, is het fundamenteel om ook rekening te houden met de natuurlijke lichtinval. Grote en strategische geplaatste ramen laten zonlicht binnen dat kan weerkaatsen op de lichte en glanzende vloeren, waardoor de hele ruimte lichter wordt.

b. Spiegels en weerkaatsende oppervlakken

Het gebruik van spiegels en andere weerkaatsende oppervlakken, zoals meubels van glas of metaal, kan het natuurlijke licht en kunstlicht versterken, waardoor een synergie-effect ontstaat met de gekozen vloer. Door bijvoorbeeld een spiegel voor een raam te plaatsen, kan de hoeveelheid licht die in de ruimte wordt weerkaatst verdubbelen.

5. Innovatieve materialen

Microcement

Microcement is een veelzijdige en moderne oplossing die op bestaande oppervlakken kan worden toegepast en voor een gladde en continue afwerking zorgt. Microcement is verkrijgbaar in verschillende lichte kleuren en glanzende afwerkingen en is ideaal voor wie op zoek is naar een lichte en eigentijdse ruimte.

Licht en uitnodigend

De keuze van de vloer is essentieel om een ​​lichte en uitnodigende ruimte te creëren. Kiezen voor lichte kleuren, glanzende afwerkingen en weerkaatsende materialen zoals cement en sierbeton kan een groot verschil maken. Bovendien wordt het lichteffect verder versterkt door deze keuzes te integreren met een effectieve natuurlijke lichtinval en de toepassing van weerkaatsende oppervlakken. Door rekening te houden met deze factoren, kan elke ruimte omgevormd worden tot een lichte, moderne en uitnodigende ruimte.

De Microtopping® lijn van Ideal Work: licht en textuur

De Microtopping® lijn van Ideal Work is een uitmuntende keuze voor wie de lichtinval in de ruimtes door middel van moderne en continue vloeren wil vergroten. Deze coating van microcement onderscheidt zich door de veelzijdigheid en de esthetische eigenschappen ervan, waardoor het geschikt is voor elk type ondergrond en architectonische stijl.

Esthetische voordelen

Met Microtopping® is het mogelijk om gladde en continue, naadloze oppervlakken te krijgen, die de natuurlijke lichtinval versterken. Dit materiaal is verkrijgbaar in een breed scala aan lichte kleuren, zoals wit, beige en lichtgrijs en helpt het licht te weerkaatsen, waardoor de ruimte lichter wordt. De afwerking zorgt voor een weerkaatsend oppervlak dat het licht vangt en gelijkmatig verspreidt, waardoor een licht en luchtig effect ontstaat.

Textuur en continuïteit

Microtopping® biedt de mogelijkheid om de textuur van de vloer af te stemmen op de persoonlijke smaak en voorkeur waardoor het gewenste effect verkregen kan worden. De gladde en gelijkmatige oppervlakken van Microtopping® zorgen voor een betere weerkaatsing van het licht dan ruwe of onregelmatige oppervlakken. Bovendien worden door de continuïteit van het oppervlak onderbrekingen die licht zouden kunnen absorberen opgeheven en dit draagt er ook nog eens toe bij dat de ruimte lichter en groter oogt.

De Microtopping® lijn is een ideale oplossing voor degenen die de lichtinval in de ruimte willen vergroten door middel van continue vloeren, met een aan de persoonlijke smaak en voorkeur aanpasbare textuur waardoor het natuurlijke licht en kunstlicht geaccentueerd wordt.