Loading...

Casa LV is de gezinswoning van de architect Leonardo Michieletto van het bureau MOG Architetti: een bouwwerk waar wordt gespeeld met volle en lege volumes, moderne en traditionele materialen en kostbare lichtspelingen en dit maakt het tot de perfecte setting om prettig te leven. Op de vloer verleent Nuvolato Architop® sterkte en een industriële look en zorgt voor een doorlopend effect met Microtopping®, dat voor de trap gekozen is.

De architect Leonardo Michieletto, van MOG Architetti, wilde zijn eigen gezinswoning ontwerpen, door een gebouw te creëren dat de perfecte plek zou zijn om prettig te leven en dat zijn voorliefde voor architectuur zou vieren: daaruit is Casa LV dus ontstaan, in Noale, vlak bij Venetië.

Het idee wat de leidraad voor het project vormde was om een verbinding tussen materiaal en volume te realiseren en op waarde te schatten binnen de omringende context waarin het huis is ingebed: vanuit compositorisch oogpunt hebben we enerzijds gewapend beton, het symbool van de hedendaagse architectuur en anderzijds baksteen, waar hier voor gekozen is in een lichte tint en met een onregelmatige vorm, een materiaalsoort dat de plaatselijke bouwtechniek kenmerkt.

In het midden bevindt zich de trap, de spil van het hele bouwwerk, waaromheen volle en lege volumes in een harmonieuze dans draaien en die naar de eerste verdieping leidt, waar het slaapgedeelte zich bevindt. Op het zuiden en noorden zijn er twee ingangen, de hoofdingang en de secundaire ingang, op basis waarvan de ruimte op de begane grond is ingedeeld in de noord-zuid-oost-west richting. Hier zijn de ruimtes ingedeeld in drie volumes die de gemeenschappelijke activiteiten van het gezin kenmerken: het eerste volume wordt vertegenwoordigd door de woonkamer met de keuken met een eiland in het midden; het tweede volume is een kleine studeerkamer, terwijl in het derde volume de badkamer met de garage ondergebracht is.

De trap in het midden is ontworpen om een leeg vlak te creëren dat zich dematerialiseert naarmate je naar boven loopt: het eerste gedeelte bestaat uit een betonnen basis plus een blok van drie treden bedekt met Microtopping®, de cementcoating waarmee minimalistische horizontale en verticale oppervlakken gecreëerd kunnen worden met een dikte van slechts 3 mm. Deze keuze maakte het mogelijk om de vloer die gerealiseerd is met Nuvolato Architop®, de cementgebonden oplossing waarmee vloeren met slechts enkele millimeters (3-4 mm) bedekt kunnen worden, te matchen en te laten doorlopen, waardoor het geheel een bijzonder moderne industriële look kreeg. De andere treden van de trap bestaan uit eikenhouten elementen die in het luchtledige zweven, terwijl de leuning bestaat uit gepoedercoate stalen platen in de kleur corten (geroest staal), een motief dat ook aan de buitenkant van de omheining wordt overgenomen en gecontextualiseerd.

Door de volle en lege ruimtes die in de woning ontstaan, kan er veel gespeeld worden met licht, een andere belangrijke hoofdrolspeler bij dit project: hiermee kan vormgegeven worden aan de ruimte door het oppervlak en de volumes waarop het gebaseerd is, een zachte of een harde uitstraling te geven en ervoor te zorgen dat de profielen van de voorwerpen zo opgevat worden dat het elementen worden die telkens weer anders zijn. Door het natuurlijke licht te bestuderen is het ook mogelijk om het verstrijken van de tijd waar te nemen dankzij de voortdurende verandering in de zintuiglijke sfeer van de ruimtes en de beleving van de binnenruimtes, in een afwisseling van licht en schaduw: door de grote ramen van het huis is het namelijk mogelijk om het natuurlijke licht te filteren en de veranderingen ervan in de loop van de dag en de seizoenen te ontwaren.

Ontdek meer over het project

Bekijk de video

Datum: 2023

Plaats: Noale, Italië

Designer: Leonardo Michieletto, MOG Architetti

ph: Silvia Possamai

Oplossingen gekozen voor Casa LV