Loading...

Vloeren zijn voor de industriële branche en voor elke productieruimte een element waar je niet omheen kunt en zijn ook een kritiek onderdeel. Dit soort vloeren moet niet alleen veiligheid en weerstand tegen diverse mechanische, chemische en thermische belastingen garanderen, maar ook voldoen aan de geldende regelgeving.

Maar wat zijn industriële vloeren? Welke kenmerken moeten ze hebben?

Wat zijn industriële vloeren?

Industriële vloeren zijn oppervlakken die speciaal zijn ontworpen en geconstrueerd om weerstand te bieden tegen de zware werkomstandigheden in productieruimtes. In tegenstelling tot vloeren voor woningen of voor de commerciële branche moeten industriële vloeren bestand zijn tegen zware belastingen, intensief verkeer van voertuigen en mensen, blootstelling aan chemicaliën en vaak extreme temperaturen. Deze vloeren zijn te vinden in een groot aantal branches, waaronder de volgende:

– Productiebranche

– Logistieke branche

– Voedingsbranche

– Farmaceutische branche

– Chemische branche

– Automotive branche

– Elektronische branche

Elke branche heeft specifieke eisen die van invloed zijn op de keuze van het meest geschikte vloertype.

Kenmerken van industriële vloeren

Mechanische bestendigheid

Een van de belangrijkste kenmerken van industriële vloeren is de mechanische bestendigheid ervan. Deze vloeren moeten bestand zijn tegen industriële machines, zware voertuigen en handlingsapparatuur. Slijt- en stootbestendigheid is essentieel om de duurzaamheid op de lange termijn te garanderen en de onderhouds- en reparatiekosten tot een minimum te beperken.

Toegepaste materialen

Materialen die veel gebruikt worden om een ​​hoge mechanische bestendigheid te garanderen, zijn onder meer:

– Gewapend beton: vaak versterkt met metaal- of polymeervezels om de stoot- en drukbestendigheid te verbeteren.

– Epoxycoatings: zorgen voor een hard en slijtbestendig oppervlak.

– Polyurethaancoatings: bieden een goede combinatie van mechanische bestendigheid en flexibiliteit en komen goed van pas in ruimtes die onderhevig zijn aan temperatuurverschillen.

Chemische bestendigheid

In veel branches worden industriële vloeren blootgesteld aan agressieve chemicaliën. 

Het is van essentieel belang dat de toegepaste materialen bestand zijn tegen deze middelen om achteruitgang te voorkomen, waardoor de veiligheid van werknemers en de functionaliteit van de werkomgeving in gevaar gebracht zou kunnen worden.

Branches met chemisch risico

– Chemische industrie: vereist vloeren die bestand zijn tegen zuren en oplosmiddelen.

– Voedingsindustrie: moet bestendigheid tegen schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen garanderen.

– Farmaceutische industrie: vereist vloeren die bestand zijn tegen chemicaliën en die makkelijk schoon te maken zijn.

Antislip veiligheid

Om de veiligheid van werknemers te waarborgen, moeten de vloeren antislip eigenschappen hebben. Dit is vooral belangrijk in ruimtes waar vloeistof kan worden gemorst of waar vocht aanwezig is. Slipvrije oppervlakken kunnen worden verkregen op de volgende manieren:

– Oppervlaktebehandelingen: zoals het gebruik van antislip verf of coatings met schurende inzetten.

– Oppervlaktetextuur: zoals het gebruik van reliëfvloeren.

Makkelijk te onderhouden en schoon te maken 

Onderhouds- en schoonmaakgemak is een andere sleutelfactor. Industriële vloeren moeten zo worden ontworpen dat vuil, stof en verwerkingsresten makkelijk verwijderd kunnen worden, terwijl de ruimte tegelijkertijd hygiënisch en veilig blijft.

Naleving van de regelgeving

In Italië moeten industriële vloeren voldoen aan een aantal normen op het gebied van veiligheid, hygiëne en milieu. Enkele van de belangrijkste normen zijn onder meer:

– UNI-normen: deze normen specificeren de technische eisen waaraan vloeren moeten voldoen voor wat betreft de mechanische en chemische bestendigheid en antislip eigenschappen.

– Europese EN-normen: deze normen betreffen aspecten zoals de brandveiligheid, de slijtvastheid en de duurzaamheid van de materialen.

– HACCP-richtlijnen: in de voedingsbranche leggen de HACCP-voorschriften (Hazard Analysis and Critical Control Points) maatstaven voor de hygiëne en het schoonmaken vast waaraan de vloeren moeten voldoen.

Ontwerpen voor elke industriële branche

Productiebranche

In de productiebranche moeten de vloeren zware belastingen kunnen verduren en bestand zijn tegen chemicaliën die in de productieprocessen worden gebruikt. Gewapende betonvloeren met coatings zijn vaak de optie die de voorkeur heeft vanwege de duurzaamheid en de chemische bestendigheid ervan.

Toepassingsvoorbeelden

– Fabrieken met zware machines: deze vereisen vloeren die het gewicht van machines en het verkeer van vorkheftrucks kunnen verduren.

– Fabrieken waar bepaalde stoffen worden gebruikt: deze hebben vloeren nodig die bestand zijn tegen hoge temperaturen en corrosieve chemische stoffen.

Logistieke branche

Voor magazijnen en distributiecentra is de weerstand tegen slijtage die veroorzaakt wordt door het verkeer van vorkheftrucks en ander voertuigen van groot belang. Betonvloeren met anti-slijtage oppervlaktebehandelingen worden in dit soort gevallen meestal toegepast.

Toepassingsvoorbeelden

– Opslagloodsen: deze moeten over gladde en sterke vloeren beschikken om het manoeuvreren van pallets en vorkheftrucks te vergemakkelijken.

– Distributiecentra: deze vereisen slipvrije oppervlakken om veiligheid te garanderen bij het laden en lossen van goederen.

Voedingsbranche

In de voedingsbranche is hygiëne essentieel. De vloeren moeten gemakkelijk schoon te maken zijn en bestand zijn tegen de chemicaliën die voor het ontsmetten worden gebruikt. Sommige coatings worden vaak gebruikt vanwege de chemische bestendigheid en het onderhoudsgemak ervan.

Toepassingsvoorbeelden

– Voedselverwerkende bedrijven: hier zijn waterdichte, naadloze vloeren vereist om de ophoping van bacteriën te voorkomen.

– Slachthuizen en vleesverwerkende industrie: hier zijn vloeren nodig die bestand zijn tegen vetten en organische zuren.

Farmaceutische branche

Ook in de farmaceutische branche is hygiëne een prioriteit. Vloeren moeten bestand zijn tegen chemicaliën en makkelijk schoon te maken zijn. Bovendien moeten ze antistatisch zijn om ophoping van stof te voorkomen.

Toepassingsvoorbeelden

– Onderzoekslaboratoria: hier zijn vloeren nodig die bestand zijn tegen chemicaliën en die makkelijk schoon te maken zijn.

– Productieruimtes: hier zijn gladde, antistatische oppervlakken vereist om besmetting te voorkomen.

Chemische branche

In de chemische branche moeten de vloeren vooral bestand zijn tegen een groot aantal agressieve chemicaliën. De toegepaste materialen moeten heel goed bestand zijn tegen corrosie. 

Toepassingsvoorbeelden

– Chemische industrie: hier zijn vloeren vereist die bestand zijn tegen zuren, basen en oplosmiddelen.

– Onderzoekslaboratoria: hier zijn vloeren vereist die gemakkelijk schoon te maken zijn en die bestand zijn tegen chemische reagentia.

Automotive branche

In de automotive branche moeten de vloeren bestand zijn tegen zware belastingen, olie en chemicaliën. Betonvloeren zijn ideaal voor dit soort ruimtes.

Toepassingsvoorbeelden

– Garages: hier zijn vloeren vereist die bestand zijn tegen olie en smeermiddelen.

– Assemblagelijnen: hier zijn gladde, duurzame oppervlakken nodig om het verplaatsen van voertuigen en gereedschappen te vergemakkelijken.

Elektronische branche

In de elektronische branche moeten de vloeren antistatisch zijn om schade aan gevoelige componenten te vermijden.

Toepassingsvoorbeelden

– Cleanrooms: hier zijn vloeren vereist die antistatisch en makkelijk schoon te maken zijn.

– Montageruimtes: hier zijn oppervlakken vereist die glad zijn en bestand zijn tegen chemicaliën.

Veiligheid en efficiëntie

Vloeren kunnen een bijzonder belangrijk onderdeel worden om veiligheid, duurzaamheid en efficiëntie in verschillende productiebranches te garanderen. Bij het ontwerp moet zorgvuldig rekening worden gehouden met de specifieke eigenschappen ervan, zoals de mechanische weerstand, de chemische bestendigheid en de antislip eigenschappen. Bovendien is het erg belangrijk dat deze vloeren voldoen aan de huidige regelgeving om een ​​veilige werkomgeving te garanderen die aan de wettelijke voorschriften voldoet. De juiste vloerkeuze voor elke branche kan het verschil maken voor wat betreft de levensduur, de veiligheid en de functionaliteit van de industriële omgeving. Investeren in de juiste vloer betekent investeren in de toekomst van het bedrijf en ervoor zorgen dat de werkzaamheden soepel en zonder onderbrekingen verlopen.

Ideal Work biedt diverse oplossingen die geschikt zijn voor diverse industriële omgevingen, die gekenmerkt worden door grote weerstand, veelzijdigheid en onderhoudsgemak. Hier volgen enkele van de meest relevante lijnen:

1. Nuvolato Architop®

Nuvolato Architop® is een cementhoudende oplossing die ideaal is voor industriële vloeren. Deze vloer kan aangebracht worden met een beperkte dikte (3-4 mm) en biedt een hoge weerstand tegen slijtage en slijtvastheid, wat essentiële kenmerken zijn voor industriële omgevingen met veel verkeer. Bovendien kan dit materiaal dankzij de verschillende kleuren en afwerkingen makkelijk afgestemd worden op de persoonlijke smaak en voorkeur en kan het worden behandeld met verzuringstechniek om unieke decoratieve effecten te verkrijgen. Door het continue, naadloze oppervlak is het makkelijk schoon te maken en te onderhouden.

2. Acid stained-vloer

Acid stained-vloer van Ideal Work biedt een exclusieve afwerking met een bestendig en decoratief oppervlak. Dit soort vloeren wordt behandeld met zuren om permanente en unieke kleureffecten te creëren, die na verloop van tijd niet aangetast worden. Het is geschikt voor omgevingen waar een bijzondere chemische en mechanische weerstand vereist is.

3. Gestempelde vloer

Gestempelde vloer is een andere oplossing die geboden wordt door Ideal Work waarbij het gemak van beton gecombineerd wordt met een aantrekkelijk uiterlijk. Dit soort vloeren is geschikt voor buiten en kan het uiterlijk van natuursteen, keramische tegels of hout nabootsen, terwijl het toch de mechanische eigenschappen van beton behoudt.

Beschermende behandelingen

Om een lange levensduur en weerstand van industriële vloeren te garanderen biedt Ideal Work diverse beschermende behandelingen:

– PETROTEX-S: een water- en olieafstotend acryl-siloxaan product dat ideaal is om betonnen oppervlakken te beschermen.

– AQUAPEL-S: een waterafstotende sealer die in het beton doordringt en het bijzonder bestand maakt tegen vocht en zout​.

Oplossingen van Ideal Work voor industriële vloeren, zoals Nuvolato Architop®, Acid stained-vloer en gestempelde vloer bieden weerstand, onderhoudsgemak en esthetisch maatwerk. Door deze kenmerken zijn deze oplossingen ideaal voor een breed scala aan industriële branches en wordt naleving van de regelgeving en een lange levensduur gegarandeerd.

Neem voor meer informatie over de specificaties en de toepassingen contact met ons op.