Groen bouwen, ook wel ecologisch of biobased bouwen genoemd, is een concept dat in de bouwsector steeds meer terrein wint, een manier van denken waarmee beoogd wordt om woningen minder milieubelastend te maken en het welzijn van de bewoners te garanderen.
Een van de meest innovatieve en effectieve oplossingen is het gebruik van natuurlijke materialen, zoals kalk en hennep, wat van fundamenteel belang blijkt te zijn om het energieverbruik te verminderen en de duurzaamheid van de gebouwen te verbeteren.
Wat houdt groen bouwen nou precies in?
Groen bouwen (of duurzaam bouwen) is een manier van bouwen waarbij ernaar gestreefd wordt om gebouwen te ontwerpen, te bouwen en te verbouwen door gebruik te maken van natuurlijke materialen en bouwtechnieken op een manier die milieuverantwoord is. Het doel is om de ecologische impact, zowel tijdens de bouw als gedurende de gehele levensduur van het gebouw, tot een minimum te beperken.
Bij een groene bouwaanpak gaat het niet alleen om de keuze van de materialen, maar ook om energie-efficiëntie, beheer van de waterbronnen, luchtkwaliteit en wooncomfort. In dit verband bieden materialen zoals kalk en hennep opmerkelijke voordelen.
Kalk en hennep: natuurlijke materialen bij uitstek
De combinatie van kalk en hennep wordt beschouwd als een innovatieve oplossing in het kader van groen bouwen. Deze materialen, die zowel natuurlijk als duurzaam zijn, zijn in staat het energieverbruik te verminderen, de thermische en akoestische isolatie te verbeteren en een uitstekend en gezond binnenklimaat te garanderen.
Kalk: een oud en veelzijdig materiaal
Kalk is een van de oudste bouwmaterialen die door de mens worden gebruikt. Het wordt door middel van een brand- en hydratatieproces verkregen uit kalksteen en het wordt gebruikt bij groen bouwen vanwege de uitstekende mechanische eigenschappen ervan en het vermogen om te “ademen”, waardoor het vocht in de binnenruimte kan worden gereguleerd.
De belangrijkste voordelen van kalk zijn:
– Ademend vermogen: kalk zorgt voor de natuurlijke verdamping van vocht, waardoor schimmelvorming wordt vermeden en een gezonder binnenklimaat wordt gegarandeerd.
– Levensduur: kalk is uiterst sterk en behoudt zijn eigenschappen ook na verloop van tijd, waardoor de levensduur van de constructies wordt verbeterd.
– Neutralisatie van verontreinigende stoffen: kalk heeft een natuurlijk vermogen om kooldioxide te absorberen, wat bijdraagt aan de vermindering van de verontreiniging binnenshuis.
– Duurzaamheid: de levenscyclus van kalk is ecologisch efficiënt en produceert minder uitstoot dan een groot aantal conventionele materialen.
Hennep: het goud voor duurzaam bouwen
Hennep is een plant met een lange gebruiksgeschiedenis in tal van sectoren, van de textielindustrie tot de bouw. In het kader van groen bouwen wordt het vooral gebruikt in de vorm van scheven (de houtachtige delen van de hennepstengel en de vezelige delen van de hennepplant) vermengd met kalk om het zogenaamde “biocomposiet” of “beton de chanvre” (kalkhennep of ook wel hennepbeton genoemd) te maken.
Hieronder volgen de voordelen van het gebruik van hennep in de bouw.
– Hoge thermische isolatie: kalk- en hennepwanden bieden een natuurlijke thermische isolatie waardoor de energiebehoefte voor het verwarmen en koelen van de woning aanzienlijk wordt verminderd.
– Akoestische isolatie: de geluidsabsorberende eigenschappen van hennep helpen het akoestische comfort te verbeteren en geluiden van buitenaf te dempen.
– Ademend vermogen en vochtregulering: hennep laat, net als kalk, het gebouw “ademen”, waardoor vocht- en schimmelvorming wordt vermeden.
– Milieuverantwoorde duurzaamheid: hennep is een zeer duurzaam gewas. Het groeit snel, er zijn geen pesticiden en kunstmest voor nodig en het absorbeert tijdens de groei grote hoeveelheden CO2, wat bijdraagt aan de strijd tegen klimaatverandering.
Voordelen op het gebied van energie van het gebruik van kalk en hennep
Het gebruik van kalk in combinatie met hennep in de bouw leidt tot een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik.
Superieure thermische isolatie
Kalk- en hennepwanden leveren bovendien uitstekende prestaties vanuit het oogpunt van thermische isolatie. Dit betekent dat zij in de winter de warmte binnenshuis vasthouden, terwijl zij in de zomer voorkomen dat de warmte van buiten naar binnen komt. Hierdoor wordt het gebruik van verwarmings- en koelsystemen teruggedrongen, wat een directe invloed heeft op de energierekening.
Dit betekent dat temperatuurschommelingen in het gebouw worden verminderd, waardoor het wooncomfort wordt verbeterd en de noodzaak van energiebesparende maatregelen ook wordt verminderd.
Minder grijze energie benodigd
Grijze energie is de energie die nodig is om bouwmaterialen te produceren, te transporteren en toe te passen. Natuurlijke materialen zoals kalk en hennep hebben aanzienlijk minder grijze energie nodig dan andere materialen, waardoor ze in dit opzicht een duurzamere keuze zijn.
Positieve invloeden op de gezondheid en het wooncomfort
Zoals we in een ander artikel hebben kunnen lezen, leidt het gebruik van kalk en hennep niet alleen tot een vermindering van het energieverbruik, maar heeft het ook een positieve invloed op de leefomgeving en komt het ten goede van een gezond binnenluchtklimaat. Dankzij de ademende eigenschappen van deze materialen is het mogelijk om een optimale luchtvochtigheidsgraad binnenshuis te handhaven, waardoor de woekering van schimmels en bacteriën wordt verminderd en waardoor de luchtkwaliteit dus wordt verbeterd.
Bekledingen van Ideal Work
In het kader van groen bouwen, spelen wandbekledingen een belangrijke rol om zowel de duurzaamheid van de gebouwen als het wooncomfort te waarborgen.
Uiteraard moet daarbij vermeld worden dat om de significante veranderingen op het gebied van energiebesparing en thermische isolatie, waar we het hierboven over hadden, te kunnen doorvoeren, kalk en hennep in voldoende hoeveelheden en dikte toegepast moeten worden.
Het assortiment Terrae coatings, de wandbekledingen van Ideal Work op basis van kalk, sluit naadloos aan op de beginselen van groen bouwen. Producten zoals Terrae-Calce Matera, Terrae-Calce Siena en Terrae-Calce Venezia voegen vanuit esthetisch opzicht waarde toe aan de ruimtes en kunnen ook bijdragen aan het bevorderen van een gezond binnenklimaat in woningen.
Uiteraard kan een coating met een dikte van 2 mm het energieverbruik en het microklimaat van een woning niet veranderen, maar als dit wordt opgenomen in een project dat op een doordachte en gerichte manier gebaseerd is op de beginselen van groen bouwen die we hiervoor hebben gezien, zal het wel bijdragen om de omgeving efficiënt te maken.
Terrae-Calce
De Terrae-Calce coatings van Ideal Work zijn het resultaat van een combinatie van traditie en innovatie, waarbij kalk als belangrijkste materiaal wordt gebruikt om ademende en natuurlijke oppervlakken te creëren. Deze producten helpen bij het reguleren van de luchtvochtigheid binnenshuis en voorkomen schimmelvorming. Met name zijn Terrae-Calce Matera en Terrae-Calce Venezia ideaal voor ruimtes waar een hoge weerstand en duurzaamheid is vereist, terwijl Terrae-Calce Siena zich onderscheidt door het vermogen om een warme en gastvrije sfeer te creëren, terwijl het tegelijkertijd een hoog niveau van ecologische duurzaamheid handhaaft.