Antoniuskirche is een indrukwekkend hedendaags gebouw; het resultaat van de futuristische creativiteit van Karl Moser en van het werk van het bouwbedrijf van Doppler en Sohn.
Gebouwd tussen 1925 en 1927 in de wijk St. Johann in Bazel, is het de eerste Zwitserse kerk die met de techniek van ruw beton is gebouwd.
De structuur: grootte en materialen
Met een lengte van 60 meter en een hoogte en breedte van 22 meter bezit deze kerk de grootsheid van een kathedraal.
De klokkentoren is 62 meter hoog: hij staat boven alle omringende gebouwen van de wijk en is van vele kanten zichtbaar.
Hoewel niet de hele bevolking het leuk vond dat het bouwwerk zonder pleisterwerk of decoratieve oppervlakken werd gebouwd, werd Antoniuskirche in 1987 officieel erkend als een historisch gebouw.
Antoniuskirche’s historische gebrandschilderde ramen
De gebrandschilderde ramen van Antoniuskirche zijn 4,8 meter lang en 13,8 meter breed. Ze breken de continuïteit van het beton en zorgen voor sfeervolle lichteffecten in het gebouw. Er zijn 11 historische gebrandschilderde ramen en zijn gemaakt door de kunstenaars Hans Stocker en Otto Staiger tussen 1926 en 1930. Elk van hen vertegenwoordigt een hoofdstuk van het leven van Sint Antonius of een belangrijk karakter van het Evangelie.
Het decor van de kerk
Binnenin het gebouw zijn het hoofdaltaar en de twee andere zijaltaren bekleed met donkerrode/bruine klinkers, evenals het koorgedeelte.
Een majestueuze preekstoel die aan het gangpad hangt, is versierd met messing bas-reliëfs en een breed vierkant dak dat wordt opgehouden door dunne zuilen.
De bas-reliëfs als interieur
Verschillende delen van het gebouw zijn versierd met messing bas-reliëfs: boven het hoofdaltaar, op de preekstoel en op de betonnen binnenwanden. Door hun grootte zijn ze gemakkelijk herkenbaar voor bezoekers en gelovigen.
De doopkapel
De doopkapel van de kerk is in 2012 volledig gerenoveerd. Het gewelf is gedeeltelijk in de vorm van een ton en de rode muren, waarvan de kleur een contrast vormt met de soberheid van het beton, brengen het over naar het altaar, waar een schilderij van August Wanner uit 1928 zorgvuldig is gerestaureerd.
Antoniuskirche vandaag
Antoniuskirche is vandaag de dag erkend als een architectonisch meesterwerk en wordt in vele nationale toeristische gidsen aangegeven. Het is de bestemming voor een groot aantal bezoekers en studenten uit verschillende landen.
Foto’s © Felix Leo – St. Anton-church www.antoniuskirche.ch