Een woning is een samengesteld geheel dat opgebouwd is uit een reeks ruimtes die verschillen qua grootte, vorm, lichtinval, toegang, misschien ook qua hoogte… maar vooral voor wat betreft de gebruiksfunctie. Ja, omdat er in onze huiselijke dimensie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld op kantoor, net zoveel eisen en verschillende momenten samenkomen als dagelijkse bezigheden, gewoontes, interesses, hobby’s en bijzonderheden die elke levensstijl met zich meebrengt. Dit is de reden waarom een echt leefbaar en gezellig huis evenveel speciale ruimtes of gedeelten moet bevatten als de belangrijkste activiteiten die erin plaatsvinden.
Het ontwerpen van de interne indeling van een huis is in feite een taak waarbij aandacht voor details en een diepgaand begrip van de functies van de ruimtes van de architect wordt verlangd in het licht van de belangrijke universele regels en de specifieke eisen van degenen die er wonen, door hun keuzes af te wegen, te beginnen bij de totaalplattegrond van het pand, het uitzicht en de ligging (en over dit onderwerp verwijzen wij u naar ons artikel “Indeling van de binnenruimtes”).
Maar na het werk van de architect, in een huis om in te wonen, is het onze beurt om ons werk te doen, d.w.z. onze capaciteit inzetten om de ruimtes op de meest geschikte manier aan te kleden met het oog op de functie ervan, waarbij we, indien nodig, de omtrek veranderen of de ruimte opnieuw indelen. In dit artikel willen we u daarom enkele richtlijnen geven om de functie van de ruimtes door en door te begrijpen en inzicht te krijgen hoe de ruimtes het beste ingedeeld kunnen worden.
Ruimtes met een specifieke functie
Over de functie van ruimtes gesproken: een typisch huis bestaat uit evenveel kamers of ruimtes als de belangrijkste activiteiten die het meest voorkomen in iemands leven.
En op basis van dit principe ontbreekt in een huis met een beloopbare oppervlakte van 100 m2 meestal geen van de volgende ruimtes: entree, keuken, woonkamer, badkamer, slaapkamer, studeer-/werkkamer.
Laten we de meest typische functie van elke functie eens beter gaan bekijken, om te ontdekken op welke punten de focus gelegd moet worden en enkele trucs om het beoogde gebruik en de leefbaarheid van de ruimte zo goed mogelijk in acht te nemen en de ruimte op de juiste en op een slimme manier te benutten. Kortom, laten we eens gaan kijken hoe we de functie kunnen opvatten en de huiselijke omgeving functioneel kunnen maken.
De entree
De entree van een huis is de eerste indruk die bezoekers krijgen en heeft de functie van verwelkomen en is de overgang tussen buiten en binnen. Om deze ruimte functioneel te maken, is het raadzaam om de ruimte te voorzien van een opbergruimte voor jassen en tassen (die open of afgesloten kan worden met deuren), een spiegel, een kruk of een bank om je schoenen uit te trekken en een plateau om er sleutels en andere kleine spullen op te leggen. Dit kan bijvoorbeeld een schap of een plank zijn. Zonder de stijl van deze ruimte, die in feite de binnenkomer van het hele huis is, uit het oog te verliezen: ruim baan dus om dit gedeelte van het huis een persoonlijke uitstraling te geven met kleuren of decoratieve patronen aan de muur.
De keuken
De keuken is een “operationele” ruimte, waar alle kookbezigheden worden voltrokken. In deze omgeving speelt functionaliteit echt een essentiële rol en moet op de eerste plaats komen.
Een goed ontworpen keuken moet namelijk voldoende ruimte bieden voor het klaarmaken van de gerechten, de juiste bewegingsvrijheid, voldoende opbergcapaciteit en een goed doordachte verlichting. Om de functionaliteit te maximaliseren, is het essentieel om rekening te houden met de eisen voor het bewaren van het voedsel, de organisatie van keukengerei en afvalbeheer: alles moet makkelijk gebruikt kunnen worden, zo niet binnen handbereik liggen.
De woonkamer
De woonkamer is een ruimte die bestemd is voor relax en vermaak en vormt het hart van het huis. Deze ruimte moet comfortabel en gezellig zijn, met bijzondere aandacht voor de bank, de fauteuils en de salontafel. Een goed ontworpen tv-zone met een harmonieuze opstelling van de meubels is essentieel om een geschikte ruimte te creëren om naar een film te kijken of een boek te lezen. Bovendien vormt de woonkamer steeds meer één geheel met de eetkamer en in dit geval is de duidelijke afbakening van de ruimtes tussen de eetkamer en het gedeelte dat meer als zitkamer fungeert essentieel: twee afzonderlijke maar in verbinding staande ruimtes die ideaal zijn voor de juiste dimensie, die zowel gezellig als ontspannend is.
De studeer-/werkkamer
De studeer-/werkkamer is ook een “operationele” ruimte, maar is over het algemeen bestemd voor een meer intellectuele en statische soort bezigheden. Hier zijn een ergonomisch bureau, een comfortabele stoel en planken voor boeken en documenten essentieel, maar ook een goede verlichting met zowel daglicht als kunstlicht: diffuus licht, in combinatie met meer gerichte lichtpunten, bijvoorbeeld op het bureau.
Dit is een ruimte die absoluut functioneel moet zijn, maar ook de creativiteit moet stimuleren en daarom moet er dus aandacht zijn voor stijlvolle details en waardoor je “inspiratie” kunt opdoen zoals prenten, kunstboeken, eclectische en designvoorwerpen.
De badkamer
De badkamer is een ruimte die bestemd is voor zowel hygiëne, als lichaamsverzorging en ontspanning en daarom moet het een ruimte zijn die zowel functioneel als uitnodigend is, rustgevend en afgezonderd. Wat ideaal zou zijn is zowel een douche als een badkuip hebben, een wastafel die groot genoeg is en voldoende opbergruimte voor handdoeken en producten voor de persoonlijke hygiëne. Ook hier speelt de verlichting een volkomen essentiële rol, omdat het zacht licht moet kunnen geven voor een ontspannend bad en tegelijkertijd krachtig en geconcentreerd moet zijn, vooral bij de spiegel.
De slaapkamer
De slaapkamer is de plek voor de rust en het gedeelte van het huis dat het meest bestemd is voor de privacy. Deze ruimte moet daarom sfeervol en comfortabel zijn, met weinig interieurelementen zoals een bed, een kledingkast, nachtkastjes en een ladekast. Een zorgvuldige keuze van de kleuren is ook belangrijk om een rustgevende, ingetogen en omhullende sfeer te creëren. Dit geldt ook voor de verlichting die regelbaar moet zijn en gedimd moet kunnen worden en de onmisbare lichtpunten rondom het bed, die ook regelbaar moeten zijn, om de juiste intimiteit en rust te garanderen.