Loading...

Er is geen twijfel mogelijk dat de opwarming van de aarde steeds ernstiger wordt. Het veroorzaakt onherstelbare natuurrampen, waarbij hele massa’s mensen omkomen en verschillende dier- en plantensoorten, die essentieel zijn voor het ecosysteem, uitsterven.

Wetenschappers vroegen alle landen ter wereld om binnen twaalf jaar een oplossing voor dit ernstige probleem uit te werken, om te voorkomen dat er nog meer schade ontstaat die een catastrofaal risico voor de planeet zou kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om een consensus te vinden tussen de verschillende aspecten die van invloed zijn op de mondiale samenleving, vanuit een economisch, politiek, sociaal en infrastructureel oogpunt.

De architectuur speelt een belangrijke hierbij met haar bijdrage aan de totstandkoming van nieuwe, weinig milieubelastende projecten, om zo de mondiale situatie te verbeteren. Veel architecten hebben besloten om een duurzame aanpak te ondersteunen door zich te richten op het ontwerp van koolstofarme emissie-gebouwen. Deze optimaliseren de energie-efficiëntie op basis van een efficiënt verbruik en dragen zo bij aan de verbetering van de milieuomstandigheden op de planeet.

De afgelopen jaren zijn er aardbevingen, bosbranden, orkanen en aardverschuivingen geweest die verschillende gebieden van de planeet hebben getroffen. De architectuur heeft zich ertoe verbonden verschillende wederopbouwprojecten aan te bieden om hele gebieden te helpen de nasleep van deze natuurrampen het hoofd te bieden en te proberen de frequentie ervan te verminderen.

De verantwoordelijkheid voor de opwarming van de aarde raakt iedereen.
Van Europa tot de Verenigde Staten hebben een aantal projecten en onderzoeksprogramma’s een paar goede oplossingen opgeleverd in deze strijd tegen de opwarming van de aarde en de onomkeerbare schade die deze kan veroorzaken. Hier volgen enkele voorbeelden van duurzame architectonische oplossingen:

Planter Box House – Form Zero Architect
Dit bijzondere gebouw is ontworpen volgens het concept van het passief design, met als doel het creëren van een energiezuinige en koolstofarme woning.

Bekijk hier het project

PLANTAARDIGE VEZELS VOOR HET BETON VAN DE TOEKOMST
De ingenieursafdeling van Lancaster University ontwikkelde nieuwe cement-samenstellingen die werden gecreëerd door het inbrengen van microdeeltjes die werden gewonnen uit wortelen en bieten. Dit maakt het materiaal resistenter, maar vooral ook ecologisch en milieuvriendelijker, waardoor het energieverbruik en de CO2-uitstoot kunnen worden verminderd.

Bekijk hier het project

Verticale Universiteit – KTK-BELT Studio
KTK-Belt Studio is een organisatie zonder winstoogmerk, gevestigd in een landelijke zone van Nepal, die samen met de lokale gemeenschappen werkt aan de oprichting van een Verticale Universiteit. Het doel van deze universiteit is om de studenten de biodiversiteit en de effecten van de opwarming van de aarde in elk gebied van de planeet te leren kennen door middel van een eco-vriendelijke aanpak.
De structuur is verdeeld in 6 campussen die gelegen zijn langs een route die stijgt van 67 meter boven de zeespiegel tot een hoogte van 8.856 meter. Deze 6 haltes omvatten 5 verschillende klimaatzones van westelijk Nepal: tropisch, subtropisch, getemperd, subarctisch en arctisch klimaat.

 

Afbeelding van KTK-BELT Studio