Loading...

De integratie tussen binnen en buiten in het interieurontwerp is een trend die de ontwikkeling van de moderne architectuur weerspiegelt, rekening houdend met het groeiende belang om samenhangende en harmonieuze leefruimtes te creëren. 

In een tijdperk waarin ons huis de plek is waar we in volledig welzijn, in volledige vrijheid en balans willen leven, is het sleutelwoord namelijk “continuïteit”. 

Hier wordt de beschikbaarheid van de ruimte buitenshuis net zo belangrijk als de ruimte binnenshuis, waarbij er op een vloeiende en uitnodigende manier een verbinding mee gemaakt wordt, om een luchtigere en ruimere, completere en gastvrijere dimensie te creëren. Het dehors oftewel het buitengedeelte van een huis, of het nu een balkon, een terras, een patio, een hofje of een tuin is, kan en moet immers in alle opzichten worden beschouwd als een verlengstuk van onze leefruimte, waarvan we hebben herontdekt dat deze zo essentieel en onmisbaar is, zelfs nog meer na het tijdperk van de pandemie.

Maar hoe creëer je een perfecte integratie tussen binnen- en buitenruimtes? Wat zijn de maatregelen en criteria bij het interieurontwerp waarmee rekening moet worden gehouden om de buitenruimte optimaal tot zijn recht te laten komen en op harmonieuze wijze te verbinden met de binnenruimte, zodat er een werkelijk perfecte leefomgeving ontstaat om in te wonen? Laten we het samen eens gaan ontdekken.

 

Continuïteit tussen binnen en buiten: grote raampartijen.

In de architectuur en het interieurontwerp is het gebruik van grote raampartijen een inmiddels bewezen en optimale manier om continuïteit tussen binnen en buiten te creëren. Deze panoramische ramen zorgen niet alleen voor een optimale daglichttoetreding, maar bieden ook continu zicht op de buitenwereld. Hierdoor ontstaat een gevoel van open ruimte, waardoor de bewoners het gevoel hebben dat zij in contact staan met de omringende natuur, zonder dat ze naar buiten hoeven. De ramen vormen een visuele brug tussen de binnen- en buitenruimte en kunnen worden geïntegreerd met openingssystemen om een vloeiende overgang tussen de twee zones te creëren, die zo in de warmere seizoenen een unieke en uiterst plezierige realiteit worden.

 

 

 

Continuïteit tussen binnen en buiten: materialen van de oppervlakken.

Om een harmonieuze continuïteit tussen de binnen- en buitenruimtes te krijgen, is een ander criterium dat niet mag worden vergeten de keuze van de bekledingsmaterialen en de oppervlakteafwerkingen. Het gebruik van vergelijkbare of aanvullende materialen in beide ruimtes, beginnend bij de vloer, kan namelijk aanzienlijk bijdragen aan het ontwikkelen van een doorlopend effect. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een betonnen of stenen vloer die zich uitstrekt van de woonkamer tot aan het terras, helpt om de ruimtes zich zowel vanuit visueel als tastbaar oogpunt op een samenhangende manier te laten aftekenen. Bovendien kan de keuze van kleuren en texturen, die doen denken aan de omringende natuur, helpen om het gevoel van harmonie en verbinding tussen “binnen” en “buiten” het landschap te vergroten.

 

 

 

Continuïteit tussen binnen en buiten: meubilair en planten.

Onder de maatregelen binnen het interieurontwerp om een perfecte verbinding en harmonie tussen binnen en buiten te creëren, spelen de meubels en de beplanting een cruciale rol. Het gebruik van meubels en accessoires die geschikt zijn voor zowel binnen- als buitenruimtes is essentieel om visuele en functionele continuïteit te creëren Deze benadering verenigt niet alleen de ruimtes op harmonieuze wijze, maar biedt ook een grotere flexibiliteit in het gebruik van de ruimtes. Een patio of een wintertuin die uitgerust is met een bank compleet met kussens, een salontafel en suggestieve lichtpunten kunnen bijvoorbeeld fungeren als verlengstuk van het woongedeelte en bieden een ideale omgeving voor ontspanning of vermaak. Bovendien kunnen planten strategisch worden geplaatst als perfecte schakel tussen de twee ruimtes, zodat het groen binnen meevoert naar buiten en omgekeerd.

 

 

 

Continuïteit tussen binnen en buiten: indeling van de ruimte.

Tot slot is de indeling van de ruimte oftewel de opstelling van de interieurelementen in de ruimte, een thema waar je niet om heen kunt om een doeltreffende integratie tussen de binnen- en buitenruimte te krijgen. Om continuïteit te bereiken is het namelijk van primair belang om visuele obstakels tussen de ene ruimte en de andere op te heffen. Om dit te doen, moeten grote meubels, zoals banken, tafels en kasten, uit de buurt van de ingangen en het zicht op buiten geplaatst worden en moeten ze in plaats daarvan naar de buitenkant toe gedraaid worden. Een erkend en universeel criterium binnen het interieurontwerp, dat niet alleen nuttig is om de perfecte samensmelting tussen binnen en buiten te bereiken maar dat ook essentieel is om de lichtinval te optimaliseren en het comfort en de dagelijkse woonfunctionaliteit te vergroten (en voor wat dit specifieke onderwerp betreft verwijzen wij naar ons artikel “Functionaliteit van de ruimtes”).